iDeal 2.0

iDEAL 2.0 is een recente update van de iDEAL-betaalmethode die tot doel heeft online bedrijven en consumenten een betere ervaring te bieden. In samenwerking met Payconiq, een technologiebedrijf in de betaalsector, heeft Currence, de eigenaar van iDEAL, nieuwe functies, services en betaalopties geïntroduceerd om de winkel- en betaalervaring via iDEAL te optimaliseren.

De evolutie van iDEAL: van pionier tot de meest gebruikte betaalmethode

iDEAL werd gelanceerd in 2005 en is inmiddels uitgegroeid tot de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Met meer dan 1 miljard transacties per jaar, wat neerkomt op ongeveer 3 miljoen transacties per dag, is iDEAL een essentieel onderdeel geworden van het Nederlandse betaallandschap. Interessant feit: maar liefst 70% van alle e-commercetransacties in Nederland wordt betaald via iDEAL.

De behoefte aan vernieuwing: iDEAL 2.0

Sinds de lancering van iDEAL is het online winkel- en betaallandschap aanzienlijk veranderd. Consumenten maken steeds vaker gebruik van mobiele apparaten en verwachten een soepele winkel- en betaalervaring, evenals flexibiliteit tijdens het afrekenen. iDEAL 2.0 speelt in op deze veranderende behoeften en stelt e-commercebedrijven in staat om een optimale customer experience te bieden.

Hoe werkt het en wat zijn de belangrijkste kenmerken?

In de huidige iDEAL-betaalflow staat de bank centraal in het betaalproces. Echter, met iDEAL 2.0 is er een nieuwe betaalpagina geïntroduceerd waar consumenten niet meer hoeven te kiezen via welke bank ze willen betalen. Op de iDEAL-pagina kunnen ze eenvoudig een QR-code scannen met hun bankapp (op desktop) om de betaling snel goed te keuren. Daarnaast kunnen ze ook automatisch hun bank selecteren via cookies of merchant tokenization. Als alternatief kunnen consumenten hun bank kiezen uit een dropdownmenu in dezelfde betaalflow die iDEAL op dit moment biedt.

Met iDEAL 2.0 kunnen consumenten een profiel aanmaken waarin ze betaalvoorkeuren en betaalgegevens (zoals bezorg- en e-mailadressen) kunnen opslaan. Deze gegevens worden tijdens het betaalproces automatisch ingevuld, waardoor de transactie soepeler verloopt. Indien gewenst, kunnen deze gegevens worden gedeeld met de webshop waarbij de consument een aankoop doet.

Belangrijke functies en toekomstige ontwikkelingen

iDEAL 2.0 biedt momenteel al enkele belangrijke functies, zoals iDEAL QR, waarbij klanten rechtstreeks via hun bankapp kunnen betalen met behulp van een QR-code

(op desktop); iDEAL Checkout, waarbij klanten hun bezorggegevens kunnen delen om het betaalproces te vereenvoudigen en conversie te verhogen; en iDEAL Snel betalen, waarbij automatisch de favoriete bank van de klant wordt geselecteerd voor een snellere betalingsafhandeling.

Daarnaast worden in de toekomst nog meer betaalopties toegevoegd aan iDEAL 2.0, zoals one-click payments, terugkerende betalingen en Buy Now, Pay Later.

Lancering van iDEAL 2.0

De introductie van iDEAL 2.0 is al gestart, waarbij de nieuwe betaalpagina als eerste wordt geïntroduceerd. In de loop van 2023 en 2024 zullen iDEAL Snel betalen en iDEAL Checkout op meer plaatsen beschikbaar worden gesteld.

Als je een webshop hebt en je conversie wilt verhogen, is het essentieel om de betaalmethoden aan te bieden die jouw klanten het liefst gebruiken. Aangezien iDEAL de meest gebruikte betaalmethode in Nederland is, mag deze niet ontbreken in jouw betaalopties. Het is echter ook belangrijk om andere grote en opkomende betaalopties aan te bieden, zoals kaarten en Buy Now, Pay Later-opties, om aan de wensen van jouw klanten te voldoen.

Wil je meer weten over de voordelen van iDEAL en iDEAL 2.0 voor jouw bedrijf? Lees dan verder.

iDEAL vergeleken met andere online betaalopties

iDEAL is een betrouwbare, veilige en gebruiksvriendelijke betaaloptie voor Nederlandse online shoppers. Het is bovendien een gegarandeerde betaalmethode, waardoor klanten een geslaagde betaling niet kunnen terugdraaien. Shoppers kunnen ook iDEAL-betalingen doen via QR-codes en betaalverzoeken die worden gedeeld via facturen, WhatsApp of sms.

De voordelen voor jouw bedrijf

iDEAL 2.0 is ontwikkeld om de online winkelervaring van jouw e-commercebedrijf te verbeteren, zodat je jouw omzet kunt verhogen en een betere customer experience kunt bieden. Hier zijn twee belangrijke voordelen op een rij:

  1. Hogere conversie: iDEAL 2.0 verlaagt frictie in de checkout op verschillende manieren, zoals via iDEAL QR, iDEAL Snel betalen en iDEAL Checkout. Dit kan leiden tot een hogere conversie door het betaalproces te vereenvoudigen en klanten sneller te laten afrekenen.
  2. Betere customer experience: iDEAL 2.0 biedt jouw klanten een snellere en flexibelere betaalervaring. Naarmate iDEAL nieuwe betaalmethoden introduceert, kunnen klanten meer keuzemogelijkheden krijgen en het vertrouwen in jouw webshop vergroten.

iDEAL 2.0 implementeren voor online betalingen

iDEAL 2.0 wordt momenteel geïmplementeerd, maar veel Nederlandse banken zijn nog bezig met de volledige integratie in hun systemen. Heeft u een webshop en wilt u er zeker van zijn dat u iDEAL 2.0 kunt aanbieden? Zorg er dan voor dat u samenwerkt met een gespecialiseerde betaalprovider (PSP) die ervaring heeft met iDEAL-betalingen.

Pay.nl is zo’n betaalprovider die online retailers helpt om iDEAL aan hun klanten aan te bieden.

In samenwerking met Currence en Nederlandse banken zorgen wij ervoor dat onze klanten iDEAL 2.0-betalingen zo effici├źnt mogelijk kunnen verwerken. Ondertussen blijven wij hen ondersteunen bij het ontvangen van iDEAL-betalingen via onze veilige en stabiele betaaloplossing.

Integratie van iDEAL 2.0 in Magento

Hoewel iDEAL 2.0-betalingen nog in de beginfase zijn, zullen ze uiteindelijk iDEAL 1.0-betalingen vervangen. Heeft u al een Magento-webwinkel en wilt u ervoor zorgen dat u zowel nu als in de toekomst iDEAL-betalingen kunt accepteren? Dan is het essentieel om samen te werken met een betaalprovider of platform met expertise op het gebied van iDEAL.

Bij WEBSHOT bieden wij integraties en plug-ins voor alle bekende e-commerce betaalproviders. Vraag hier een offerte aan: